Csőgyomor (sleeve) műtét
A sleeve vagy csőgyomor műtét az egyik legújabb testsúlycsökkentő műtét. Először a 2000-es években végezték, de napjainkra a fogyasztó műtétek egyharmadát ez a beavatkozás teszi ki. A betegek 60-70%-os testsúlyfelesleg csökkenést tapasztalnak 18-24 hónappal a műtét után, s a kóros kövérség társult betegségei is jelentősen javulnak. A műtét előtt 2 hétig egy speciális (májzsugorító) diéta alkalmazása szükséges, ami javítja a gyomorhoz való hozzáférést. A műtét laparoszkópos (kulcslyuk) technikával készül, 5 apró (5-10 mm-es) metszésen keresztül. A műtét során jelentősen csökkentjük a gyomor térfogatát, mintegy 180 ml-re (az eredeti 1500 ml-ről). Ennek következtében a beteg kevesebbet tud enni és az étkezést követő teltségérzet hamar kialakul. A műtét időtartama 60-90 perc között alakul. Legnagyobb műtéti rizikó a vérzés és a gyomorfalak közötti anasztomózis elégtelenség, melyek egyaránt 2%-ban lehetnek jelen. A betegek általában a műtét után 4 órával felkelnek és WC-re mennek. Katétert a műtét során nem alkalmazunk. A műtét után 12 órával a betegek folyadékot fogyaszthatnak, a műtét utáni második napon hozzátartozó kíséretével haza mehetnek. A műtét után 6 hétig egy dietetikus által összeállított étrend tervet kell folytatni, 6 hét után lehet szilárd darabos ételt fogyasztani. A sebészi kontroll vizsgálat 6-8 héttel műtét után esedékes. A beavatkozás után savas-reflux alakulhat ki, illetve az romolhat.
Mik a teendők műtét után? Mutatjuk videón:
A csőgyomor (sleeve) műtét folyamata videón bemutatva
A csőgyomor (sleeve) műtét lényege
A csőgyomor (sleeve) műtét sematikus ábrája
A csőgyomor (sleeve) műtét lebonyolításának lépései
A csőgyomor (sleeve) műtét lebonyolításának lépései megegyeznek a gyomor bypass műtétnél leírtakkal.