Egyéb laparoszkópos műtétek

A laparoszkópos sebészi technika fejlődésével a laparoszkópos cardiomyotomia az achalasia kezelésének „gold standard”-jaként tekinthető.

A nyelőcső ritka, benignus betegségei közt számon tartott achalasia egy ismeretlen etiológiájú, primer motilitási zavarral, folyadék és/vagy szilárd étel nyelési képtelenségével, regurgitatióval járó kórkép, melynek alapja a cardia izomzatának ellazulási képtelensége.

A gyomorba helyezhető "labda" alakú eszköz, melybe 500-700 ml folyadékot lehet pumpálni. Így kialakul a teltségérzet, és a beteg sokkal kevesebb táplálék elfogyasztása után jóllakottnak érzi magát. Az eszköz ideiglenes, 6-12 hónap után eltávolításra kerül.

gyomor ballon
gyomor ballon

A beavatkozáskor a teljes epehólyag eltávolításra kerül, altatásban zajló, kíméletes laparoszkópos eljárással, úgynevezett „kulcslyuk sebészettel”. Ennek a lényege, hogy egy kis metszést ejtünk a köldöknél, ezen keresztül bevezetjük a kamerát. 2-3 további metszést végzünk a bordaív alatt, az ezeken keresztül bevezetett eszközökkel, a hasüreg felnyitása nélkül végezzük el az epehólyag eltávolítását.

achalasia mutet
achalasia mutet
heller-dor mutet
heller-dor mutet

  • Gyomorgyűrű beültetés: Laparoszkópos technikával végzett, kis megterheléssel járó testsúlycsökkentő műtét.

  • Gyomorgyűrű feltöltés

  • Gyomorgyűrű leengedés

  • Gyomorgyűrű eltávolítás: Laparoszkópos technikával, altatásban végzett operáció.

gyomorgyűrű
gyomorgyűrű

Cardiomyotomia (Heller-Dor műtét)

Epeműtét

Gyomor ballon

Gyomorgyűrű