Reflux (Nissen) műtét

nissen fundoplicatio
nissen fundoplicatio

Mi okozza a refluxot?​

A reflux általában akkor jelentkezik, amikor az alsó nyelőcsőszakaszt elzáró izom (az ábrán piros nyíllal jelölve) nem megfelelően működik és a gyomortartalom a nyelőcsőbe áramlik. Az alsó nyelőcsőszakaszt elzáró izom körkörös izom, amelynek a szerepe megakadályozni a gyomortartalom visszaárámlását, azaz úgy működik, mint egy egyenirányító szelep. A nyelés során „nyit”, azaz megengedi a táplálék lecsúszását a nyelőcsőbe, de utána elzáródik és megakadályozza a visszaáramlást. A rekeszizom sérv (hiatus hernia) gyakran van jelen refluxos betegekben és nagyon gyakran hozzájárul a reflux tüneteinek kialakulásához. Ennek során a gyomor felső része részben vagy egészben „felcsúszik” a mellüregbe, ahol a negatív nyomás hatására a gyomortartalom visszafelé áramlik. Amikor a savas (vagy epés) gyomortartalom a nyelőcsőbe jut, az irritálja azt és kialakul a gyomorégés érzete. Ha a gyomortartalom magasabbra jut, akkor torok irritáció, kellemetlen ízek érzete, szájszárazság illetve köhögés (vagy asztma) is kialakulhat.

Mik a reflux tünetei?

A reflux okozta tünetek „típusos” és „atípusos” csoportba sorolhatók. Típusos tünet a gyomorégés és az étel regurgitációja (szájüregbe visszaöklendezése). Az atípusos tünet pedig az asztma, makacs köhögés, rekedtség, hányinger, hányás és éjszaka nagy mennyiségű nyáltermelés lehet. Bizonyos ételek és gyógyszerek jelentősen ronthatják a reflux tüneteket, főképp a dohányzás, terhesség, kövérség, alkohol, koffein- és kávé fogyasztás, zsíros ételek és szénsavas italok kerülése javasolt reflux esetében.

Milyen komplikációt okozhat a reflux?

A sav és/vagy epe a nyelőcső alsó szakaszát irritálja, ami előbb-utóbb a nyálkahártya sejtjeinek károsodását okozhatja. Első lépésként nyelőcső gyulladás (oesophagitis) alakul ki, mely az enyhétől a súlyosig terjedhet. Ha a gyulladás hosszú ideig fennáll, vérzés, fekély, vagy a nyelőcső beszűkülése (striktúra) következhet be. A hosszú ideig fennálló gyulladás során tartós nyálkahártya sérülés is kialakulhat (Barrett-nyelőcső), ami növeli a daganat kialakulásának esélyét is.

savas visszaáramlás
savas visszaáramlás
nissen mutet
nissen mutet

Dr Vasas Péter 2013 óta végez Nissen műtétet, 2022. októberéig mintegy 186 ilyen beavatkozást végzett, 0% halálozási aránnyal. Amennyiben úgy gondolja, hogy az Ön reflux betegségén is segíthet egy ilyen műtét, kérem lépjen kapcsolatba velünk, előtte viszont javaslom az alábbi rövid videó megtekintését:

reflux
reflux

Mi okozza a refluxot?

Mik a reflux tünetei?

Milyen komplikációt okozhat a reflux?

Hogy lehet a refluxot kezelni?

Milyen műtét végezhető a reflux kezelésére (Nissen műtét)?

 • Műtéti előkészület

 • A műtét előnyei

 • A műtét lehetséges szövődményei

A savas gyomortartalom visszaáramlása talán a leggyakrabban előforduló gasztroenterológiai betegség a fejlett nyugati országokban, amely a felnőttkori lakosság 25-40%-át is érintheti. A kórkép lényege a savas és/vagy lúgos gyomortartalom nyelőcsőbe, a légcsőbe vagy a szájüregbe történő visszaáramlása. A reflux (rövidítése GERD vagy GORD) következtében a nyelőcső nyálkahártyája felmaródhat, begyulladhat, s akár fekély is kialakulhat. A legjellemzőbb tünete a gyomorégés, amely a szegycsont mögött keletkező kellemetlen nyomás, fájdalom vagy égő érzés. A reflux jelentkezhet azonban köhögés, torokfájás, szájszárazság formájában is. Ha hetente kétszeri alkalomnál gyakrabban jelentkezik gyomorégés, akkor a reflux jelenléte valószínűsíthető. Általában életmód- és étkezés optimalizálás hatására a tünetek javulnak, azonban gyakran gyógyszeres kezelés is szükséges lehet. Megfelelő esetekben pedig műtéti beavatkozás végezhető.

Hogy lehet a refluxot kezelni?

Amennyiben visszatérő gyomorégést észlel, vagy a fenti tünetekre van gyanú, javasolt belgyógyász/gasztroenterológusi konzultáció és vizsgálat. Első körben életmód optimalizálást javaslunk, ezt követi a gyógyszeres kezelés. Ezt követően sebészi beavatkozás megfontolható.

Életmód optimalizálás:

 • Refluxot okozó ételek elkerülés (lásd fentebb)

 • Dohányzásról leszokás

 • Vacsora korábbi elfogyasztása

 • Éjszakára az ágy fejrészének megemelése​

Gyógyszeres kezelés:

 • Antacidák (pl. Gaviscon) javasolt a gyomorégés megszüntetésére, ezek recept nélkül kapható készítmények.

 • H2 blokkolók (Ranitidin, Famotidine) általában rövid időre tudják a tüneteket csökkenteni, de már recept kötelesek.

 • A proton-pumpa gátló gyógyszerek (Omeprazol, Controloc, Losec) jelentősen tudják a gyomor savtermelését csökkenteni, azonban csak receptre érhetőek el. 4-6 hetes alkalmazásuk jelentősen csökkenti a refluxos tüneteket, de abbahagyásuk után gyakori a tünetek visszatérte. Sok beteg nem szeretne élethosszig gyógyszereket szedni, ezért is jelentkezik inkább műtéti beavatkozásra.

Sebészi kezelés: Nissen-műtét

A reflux kezelhető minimálisan invazív sebészi módszerekkel is, melynek során a gyomor felső részéből a nyelőcső alsó része körül egy mandzsettát képzünk. Ez egy szelepként fog itt működni, azaz átengedi a táplálékot, a nyelőcső felől, de megelőzi a gyomortartalom visszajutását a nyelőcsőbe. A beavatkozás 60-90 percet vesz igénybe, s 5 apró vágáson át végezhető. A beavatkozás után 1 éjszakát javasolt a kórházban tölteni, utána otthonába távozhat. További 10-14 nap lábadozás után pedig ismét munkaképesség válnak a betegek, bár nehéz fizikai munka további 4 hétig nem javasolt.

Kiknek javasolható a műtét?
 • akiknél a gyógyszeres kezelés nem hozta meg a várható eredményt

 • akik a gyógyszerek szedésével jól tudják kontrollálni a refluxos tüneteiket, de nem kívánnak egy életen át gyógyszert szedni

 • akiknél már a reflux következtében komplikáció alakult mi, mint pl. Barrett nyelőcső, fekély, vérzés, nyelőcső szűkület-atípusos tünetek esetében (rekedtség, krákogás, asthma)

 • a gyógyszeres kezelés mellékhatásai miatt

Műtéti előkészület
 • Alapos gasztroenterológiai tüneti áttekintés

 • Gyomortükrözés

 • Helicobacter kiirtás

 • Nyelőcső funkcionális vizsgálatok

Nyelőcső funkcionális vizsgálatok során objektív adatokat gyűjtünk a nyelőcsövet elérő savról. Ehhez egy vékony csövet vezetünk le a gyomorba, mely segítségével 24 órán keresztül gyűjtjük az adatokat. A legfontosabb kérdésünk annak a vizsgálata, hogy a beteg panaszai a nyelőcsövet érő savas visszafolyással összefüggést mutatnak-e, azaz ennek megszüntetése után várható-e a tünetek megszűnte. A 24 órás pH mérésen túl szükség lehet a nyelőcső izom működésnek vizsgálatára is, ez a nyelőcső manometria. Ennek során az izomrostok kordinált mozgását, adekvát összehúzódását tanulmányozzuk. Nem megfelelő izom működés esetén nem javasolt a Nissen műtét elvégzése.

A műtét előnyei

A műtét után a betegek mintegy 90%-a rendkívül elégedett az eredménnyel, s a gyomorégés megszűnéséről számolnak be. A reflux kiváltotta asthma, köhögés az esetek kb 85%-ában javult. A Barrett nyelőcső ugyan nem várható, hogy visszafejlődik a Nissen műtét hatására, de mivel a sav-epe maró hatása nem érvényesül, általában az állapot nem romlik tovább.

A műtét lehetséges szövődményei

A műtét után szinte minden beteg átmeneti nyelési nehezítettségről számol be, ez a műtét velejárója. Ezért átmenetileg 1-2 hétig folyékony-pépes étrend javasolt, ezután azonban a betegek visszatérhetnek a normál táplálkozáshoz. Az addig szedett savcsökkentő gyógyszerek pedig elhagyhatóak. Nagyon kicsi annak az esélye, hogy a nyelési nehézség miatt endoszkópos tágítás szükséges. Fontos tisztában lenni azzal is, hogy a táplálékkal együtt lenyelt levegő a szájon át nem minden esetben tud távozni (büfögés nem mindig lehetséges), ezért hasi feszülés előfordulhat, s ezen gázok általában a tápcsatorna másik végén keresztül távoznak. A műtét biztonsággal végezhető laparoszkópos úton, mortalitása 0,1% körüli. Hosszabb távú szövődményei között azonban a mandzsetta szétcsúszása szerepelhet, ami a műtét jótékony hatásának elvesztésével jár.